Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک تحلیلگر بازارهای مالی با بیان این که انتظار تورمی که در سطح جامعه وجود دارد، روی بازار سکه و طلا هم مانند سایر کالا تاثیر گذاشته است، گفت: بعید می دانم بانک مرکزی، بازار گواهی سکه را تعطیل کند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، تفاوت قیمت سکه در بازار گواهی سپرده کالایی بورس کالا نسبت به بازار نقدی به خبر داغ این روزهای بازار سکه مبدل شده که برخی از صرافی‌ها معتقدند، حضور تعدادی از بانک‌ها در بورس و اقدام آن‌ها به خرید سکه با حدود ۵۰۰ هزار تومان بالاتر از بازار آزاد سبب شده که مردم به خرید سکه از صرافی‌ها و عرضه آن در بورس اقدام کنند که این کار سبب افزایش قیمت سکه شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اظهار نظری قابل تامل که بیانگر دانش پایین فعالان بازار طلا با سازوکار معاملاتی گواهی سپرده سکه طلا در بورس دارد.

در همین زمینه  شاهین شایان آرانی اقتصاددان و تحلیلگر بازارهای مالی اعلام کرد که «رشد تقاضای سکه در بازار در پی انتظارات تورمی و حفظ ارزش پول به همراه اطمینان از معاملات بورس و سهولت دسترسی به این مبادلات آنلاین بوده که در رویدادی منطقی، افزایش قیمت گواهی سپرده سکه به نسبت بازار نقدی را منجر شده است. از سوی دیگر با بررسی عملکرد بانک‌ها، متوجه خواهید شد، آن‌ها خزانه دار سکه هستند و دخالتی در روند بازار ندارند؛ با این تفاسیر دلیل اصلی افزایش قیمت سکه، افزایش تقاضای عمومی در بازار و بورس بوده است.»

گفت‌وگوی کامل خبرگزاری فارس با شاهین شایان آرانی را در زیر می‌خوانید.

* مباحثی در مورد تعطیلی بازار گواهی سپرده سکه طلا در بورس کالا مطرح می شود و این معاملات تقریبا متوقف شده؛ این اتفاق در بازار سرمایه چه تاثیراتی را به وجود خواهد آورد؟

در یک جمله باید گفت این عمل بازگشت به عقب است و باعث از بین رفتن شفافیت و توقف یک ابزار مالی جدید بر پایه محصول جذاب سکه خواهد شد.

*نظر شما در مورد افزایش قیمت طلا و سکه در بازار سرمایه چیست؟

انتظار تورمی که در سطح جامعه وجود دارد که روی بازار سکه و طلا هم مانند سایر کالا تاثیر گذاشته است. البته این تاثیر روی سکه و طلا نسبت به مسکن و خودرو کم‌تر بوده اما برخی تمایل دارند سرمایه خود را از طریق خرید سکه و طلا در مقابل تورم حفظ کنند.

*به نظر شما دلایل اقبال به معاملات گواهی سپرده سکه طلا در بورس کالا چه عواملی بوده است؟ 

این تمایل حضور در بازارهایی که قابلیت معاملات غیر حضوری را دارند به دلیل شیوع کرونا در جهان و ایران بوده است و طبیعتا بازارهایی که نیاز به حضور فیزیکی دارند با استقبال کمتری نسبت به بازارهای آنلاین مواجه شدند. این جو در مورد همه کالاها وجود دارد. در برخی بازارها مانند خودرو و مسکن به واسطه دلالی شدید بدون اینکه معامله‌ای انجام شود قیمت تغییر می‌کند، اما در بازار طلا و سکه همیشه تعدادی خریدار و فروشنده هستند.

در این میان امکان معامله مطمئن سکه طلا در بورس کالا خود انگیزه ای بوده تا سرمایه گذاران و افراد بیشتری با این نحوه معاملات آشنا شوند که اتفاق توسعه اینگونه ابزارهای مالی مبتنی بر اوراق کالایی به سود اقتصاد کشورمان است. 

*گواهی سپرده در مقایسه با ماهیت سکه در بازار چه جایگاهی دارد؟ 

باتوجه به امکان خرید و فروش گواهی سپرده سکه در بورس کالا از نظر ماهیت مانند سکه است، این مزیت برای گواهی سکه به نسبت سکه وجود دارد که می توان گواهی را از طریق سامانه‌های آنلاین معاملاتی خرید و فروش کرد و دیگر نیازی به تحمل ریسک‌های سرقت، حمل و نقل یا تقلبی بودن سکه وجود ندارد. از سوی دیگر زمانی که انتظار رشد قیمت کالایی وجود داشته باشد، قیمت آن محصول در دسترس‌ترین مکان معامله، زودتر از همه رشد می‌کند.

*به نظر شما آیا بانک و بورس در افزایش قیمت سکه نقشی دارند؟

بانک‌ها خزانه‌دار سکه تحویلی در معاملات گواهی سپرده سکه هستند و آن ها نقشی در نوسانات قیمت سکه ندارند، قیمت سکه براساس عرضه و تقاضای صرف مشخص می شود. بورس کالا هم که بستر معاملات را فراهم کرده تا نقدینگی سرمایه گذاران به شیوه‌ای شفاف و مطمئن راهی این معاملات شود. 

به طور کلی دو سناریو در این افزایش قیمت مطرح است. این واقعیت وجود دارد افرادی که در بازار گواهی سکه خریدند، زودتر از سایرین متوجه موضوعی شدند و سریع‌تر به پیشواز افزایش قیمت طلا رفتند.

به همین دلیل قیمت گواهی سکه براساس واقعیت بازار، افزایشی بوده و  بازار نقد نیز براساس همان فاکتورهای موجود همچون نرخ دلار، قیمت جهانی طلا و انتظارات تورمی با رشد روبه رو شده است.

فرض دوم این است که افزایش قیمت گواهی مقطعی بوده و برخی گمان کردند طلا گران می‌شود و تقاضای مقطعی درست کردند. این تقاضا بعد از مدتی هم در بازار گواهی و هم در بازار فیزیکی متعادل می‌شود؛ البته درحال حاضر مشخص نیست کدام سناریو قابل اتکا است.

*آیا حذف گواهی سکه می‌تواند جلوی رشد قیمت سکه را بگیرد؟

حذف گواهی سکه تصمیم اشتباهی است، اگر بازار گواهی سکه بسته شود، همه تقاضاها به بازار فیزیکی که شفافیت ندارد، منتقل خواهد شد. در این بازار فروشنده و خریدار مشخص نیست. البته بعید است بانک مرکزی همچنین تصمیمی بگیرد، زیرا این تصمیم اشتباه و بازگشت به عقب است. باعث عدم شفافیت خواهد شد.

* پیشنهاد شما برای تنظیم قیمت سکه چیست؟

راهکار این است که ابزارهای مالی بر پایه این محصول ارزشمند را گسترش دهیم، انبارها توسعه یابند تا همه بتوانند سکه خود را به گواهی تبدیل کنند و در قیمت های واقعی بازار به خرید و فروش بپردازند؛ این شرایط بهترین فرصت برای بانک مرکزی است که به جای طرح های قبلی پیش فروش سکه، در بازار گواهی سپرده سکه به عنوان بازیگر حضور داشته باشد و انبارها را توسعه دهد. به عبارت دیگر به هر میزان معاملات گواهی سکه در بورس بزرگ شود، نوسانات قیمت کمتر شده و شفافیت افزایش می‌یابد.

انتهای پیام/ب

منبع: فارس

کلیدواژه: بانک مرکزی سکه بازار توسعه بازار گواهی سکه گواهی سپرده سکه سکه طلا در بورس بازار گواهی بورس کالا سکه در بازار افزایش قیمت بانک مرکزی سکه و طلا قیمت سکه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۰۰۴۱۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

منتظر طلای ۳۰۰۰ دلاری باشیم؟

آفتاب‌‌نیوز :

سال ۲۰۲۴ شاهد افزایش قیمت طلا به سطوح بی‌سابقه بود، به طوری که فلز زرد در ماه گذشته به دلیل افزایش تقاضای جهانی در بحبوحه عدم قطعیت‌های اقتصادی و ژئوپلیتیکی از ۲۴۰۰ دلار در هر اونس فراتر رفت. نکته قابل توجه این است که راهبرد شناسان گلدمن ساکس بر این باورند که فضای مثبت بیشتری برای فلز امن وجود دارد و می‌گویند تا پایان سال به طور بالقوه می‌تواند از ۳۰۰۰ دلار فراتر رود.

قیمت طلا به دلیل ناآرامی‌های ژئوپلیتیکی و تقاضای بانک مرکزی افزایش یافت و یکی از محرک‌های اصلی این افزایش قیمت، تقاضای قوی برای طلا از سوی بانک‌های مرکزی جهانی و خانوار‌های آسیایی است. در چین، چالش‌های بهبود اقتصادی پس از همه‌گیری و کاهش ارزش یوان که طی سال گذشته حدود پنج درصد در برابر دلار آمریکا ریزش داشته است، طلا را برای مصرف‌کنندگان محلی گران‌تر می‌کند. با وجود این، مصرف‌کنندگان چینی و هم بانک مرکزی چین مشتاقانه به دنبال طلا هستند.

طبق گزارش شورای جهانی طلا، بانک مرکزی چین ذخایر طلای خود را برای ۱۷ ماه متوالی افزایش داده است که در این مدت ۱۶ درصد افزایش داشته است. بانک مرکزی چین تنها در ماه مارس، ۱۶۰ هزار اونس طلا به ذخایر خود اضافه کرد. به همین ترتیب، کشور‌هایی مانند ترکیه، هند، قزاقستان و برخی در اروپای شرقی خریداران فعال طلا در سال جاری بوده‌اند.

این انباشت نشان‌دهنده روند گسترده‌تری در بین بانک‌های مرکزی جهانی برای تنوع بخشیدن به ذخایر و کاهش وابستگی خود به دلار آمریکاست. قیمت طلا در پایان آوریل شاهد عقب‌نشینی بود، اما در این هفته پس از اینکه سیاست گذاران فدرال رزرو احتمال کاهش نرخ بهره را دادند، احساسات صعودی بازگشت.

فدرال رزرو در آخرین نشست روز چهارشنبه، با توجه به پیش‌بینی، موضع نرخ بهره خود را حفظ کرد. جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، اظهار کرد که هرگونه تصمیم گیری در مورد نرخ بهره در آینده مبتنی بر داده خواهد بود، اما او افزود که افزایش نرخ در این مرحله بعید است.

اطمینان پاول که عملاً افزایش بیشتر نرخ بهره را رد کرد، به ماندن قیمت طلا در بالای ۲۳۰۰ دلار کمک کرد. نرخ‌های بهره پایین‌تر جذابیت طلا را افزایش می‌دهد، زیرا معمولاً بازدهی دارایی‌های با درآمد ثابت مانند اوراق قرضه را کاهش می‌دهد. در همین حال، تنش‌های ژئوپلیتیکی، به ویژه در خاورمیانه، علاقه سرمایه‌گذاران را به شمش افزایش داده است. طلا یکی از قدیمی‌ترین دارایی‌های امن محسوب می‌شود که در زمان ناآرامی‌ها و جنگ‌های ژئوپلیتیکی تقاضای زیادی داشته است.

قیمت طلا ممکن است از ۳۰۰۰ دلار فراتر رود.

طبق گزارش اینوستینگ، راهبردشناسان گلدمن ساکس با استناد به تقاضای قوی برای طلا از سوی بانک‌های مرکزی بازار‌های نوظهور و خانوار‌های آسیایی، پیش‌بینی خود را حفظ کردند که این فلز گرانبها تا پایان سال به ۲۷۰۰ دلار در هر اونس تروی افزایش می‌یابد که نشان‌دهنده افزایش ۱۷ درصدی است. آن‌ها پیش‌بینی می‌کنند که اگر تحریم‌های مالی ایالات‌متحده با سرعتی مشابه از سال ۲۰۲۱ تشدید شود، قیمت طلا می‌تواند با ۱۶ درصد افزایش به ۳۱۳۰ دلار در هر اونس تروا افزایش یابد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • قیمت طلا افزایش یافت
  • حراج سکه بانک مرکزی؛ بهترین پیشنهاد برای خرید سکه دولتی
  • افزایش سرمایه بیش از ۴ هزار درصدی یک نماد بورسی
  • پیش‌بینی مهم اقتصاددانان از آینده بازار طلا
  • پیش‌بینی مهم از آینده بازار طلا
  • منتظر طلای ۳۰۰۰ دلاری باشیم؟
  • پیش‌بینی مهم اقتصاددانان از آینده بازار طلا/ قیمت طلا ممکن است از این عدد فراتر رود
  • بانک مرکزی وضعیت ارزی کشور را بهبود بخشید
  • تولیدکنندگان آلومینیوم مواد اولیه را به قیمت دلار ۶۰ هزار و ۵۰۰ تومان خریداری می‌کنند
  • نرخ‌گذاری دلار کانال‌های تلگرامی در روز تعطیل/ خرید و فروشی نیست